Health Challange UMC

Hoofdvraag; Bedenk een concept om ziekenhuispatiënten meer te laten bewegen.

Er is tijdens dit proces een samenwerking tussen Ucreate, BeBright, UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht.

Voor dit vraagstuk heeft het UMC vastgesteld dat de patiënten in het ziekenhuis te weinig bewegen ondanks dat dit goed is voor het herstel van de patiënten. Het centrale probleem voor dit vraagstuk is dus: Patiënten bewegen te weinig, zowel voor, tijdens als na de opname.

Er is gebleken dat dit probleem is ontstaan door twee factoren. De eerste factor is dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de voordelen van het bewegen. Ze hebben hier geen kennis over en hebben een beeld in hun hoofd ‘’ Ik ben ziek en moet alleen maar rusten’’. De tweede factor die bijdraagt aan dit probleem is dat er te weinig mensen zijn die de patiënten stimuleren. We hebben en concept bedacht die beide factoren aanpakt.

Concept

Er is een totaal concept ontwikkeld die oorzaken van het probleem gaan aanpakken. Er wordt niet specifiek naar één oplossing gekeken maar naar het totaal plaatje. Er is daarom voor elke fase, (voor, tijdens en na de opname), gekeken hoe die fases aangepast kunnen worden zodat het bijdraagt aan een positieve ontwikkeling in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat mensen blijven bewegen als ze in het ziekenhuis verblijven en ook nadat ze het ziekenhuis uitgaan thuis genoeg blijven bewegen om zo sneller te herstellen.

Voor tijdens het ziekenhuisverblijf is er een applicatie ontwikkeld. Patiënten kunnen inzicht krijgen in hun eigen statistieken over hun herstel en fitheid. Deze gegevens zullen verzameld worden met behulp van een Fitbit polsbandje die zij bij binnenkomst zullen ontvangen. De gegevens worden bijgehouden in de applicatie doormiddel van grafiekjes en tabelletjes. De patiënt kan nu zijn eigen herstel bijhouden en zien dat bewegen tijdens het verblijf in het ziekenhuis weldegelijk bijdraagt aan een sneller herstel, betere statistieken en het eerder verlaten van het ziekenhuis. Deze applicatie kan geïnstalleerd worden op te televisie/computer die in de kamer hangt van de patiënt, laptop, smartphone of tablet.

Wanneer de patiënt wordt opgenomen zal er door middel van een vragenlijst beginwaarden over de fitheid worden vastgesteld. Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgt de patiënt inzicht in zijn eindwaarden. Hierdoor krijgt de patiënt inzicht in het verschil tussen de begin en eind waarden en weet wat hem te doen staat om weer op de beginwaarden te komen.

Om de applicatie persoonlijk te maken introduceren wij Dokter Frits en zuster Maartje. Zij zullen functioneren als digitale personal coach om de patiënten aan te sporen om te gaan bewegen. In de applicatie zijn verschillende mogelijkheden opgenomen die de patiënt kan gaan doen. Denk hierbij aan oefeningen, zowel alleen als samen met andere patiënten of bezoekers, een kunstroute lopen, een kopje koffie gaan drinken in het restaurant of een spelletje. De personal coaches zullen de patiënten begeleiden, aansporen en motiveren om te gaan bewegen waardoor de patiënt uiteindelijk zelf kan zien dat hun statistieken beter zijn geworden.
DevicesFrits